Пратите нас на Фејсбуку   Twitter   Google+
 
Мапа сајта |
       
 
 
 
   
 
 
 
Концерт "Romantic Dance"
 

Клавирски дуо

Д-Арт

Бисера Вељковић

Драгана Ђорђевић

 

„ROMANTIC DANCE“

 

Гост концерта

Андрија Ђорђевић – гитара

 

 

ПРОГРАМ:

 

Е. Григ

Пер Гинт Свита Бр.1, Оп.46

1. Јутарње расположење

2. Асова смрт

3. Анитин плес

4. У палати горског краља

 

Ђ. Верди

Набуко, увертира

 

Р. Балкански

Ноктурно

Д. Саздановић

Омаж Џо Пасу

Р. Диенс        

Танго ен скај

Андрија Ђорђевић - гитара

 

Ј. Брамс

Љубавни валцери оп.52а

 

П. И. Чајковски

Валцер цвећа

из свите Крцко Орашчић, Оп.71а

 

 

 

„Д-Арт“

 

Ансамбл пијаниста, основан 2011. године на иницијативу пијанисткиње мр Драгане Ђорђевић, а са жељом да публици приближи музичку литературу разних стилова, како оригинално писану, тако и аранжирану за клавир четвороручно и 2 клавира у 4 и 8 руку, врло брзо осваја симпатије домаће публике. Идеју подржавају и придружују јој се у реализацији врсни пијанисти Факултета уметности у Нишу - мр Ана Аћимовић, мр Бисера Вељковић, мр Јелена Дељанин Алексић, а од 2014. год. и спец Бојан Младеновић.

 

Своју промоцију ансамбл доживљава на најпрестижнијем Нишком музичком фестивалу НИМУС, изводећи Листове Симфонијске Поеме на сам дан двестоте годишњице рођења овог великог композитора, као и у Београду на Великој сцени Задужбине Илије М. Коларца у оквиру циклуса „Подијум камерне музике“. Ширећи поље свог инересовања и на музичку литературу писану за веће ансамбле, чланови овог ансамбла постају учесници значајних и пре свега, великих пројеката: Отварања 23. ИХС у Нишу и НИМУС-а 2012., извођењем „Свадбе“ Игора Стравинског.

 

Њихово извођење Гранд Галопа Ф. Листа, у аранжману за 2 клавира, издато је на CD-у Ревије класичне музике „Музика Класика“.

 

 

Драгана Ђорђевић

 

На клавирском одсеку Факултета музичке уметности у Београду дипломирала је 1995. год. у класи проф. Мирјане Вукдраговић и специјализирала камерну музику 2001. год. у класи проф. Оливере Ђурђевић највишим оценама. Магистрирала је корепетицију у класи проф. Тодора Светиева на Факултету музичке уметности у Скопљу.

 

Као солиста, корепетитор и члан многих камерних ансамбала, хорова и оркестара, поред небројано много одржаних концерата у нашој земљи, наступала је и на готово свим просторима некадашње Југославије: Словенија (Љубљана, Загорје об Сави, Трбовље, Храстник), Хрватска (Омиш, Каштел Сућурац), БиХ (Бања Лука), Македонија (Скопље, Радовиш, Тетово, Струмица) као и у Француској (Тур, Тулон), Белгији (Брисел), Италији (Рим, Римини, Терамо, Тури, Монтесилвано), Енглеској (Лондон, Лидс), Аустрији (Беч), Немачкој (Штутгарт), Чешкој (Праг), Словачкој (Братислава) и Грчкој (Делфи, Кардица, Левадија, Катерини, Музаки, Арахова).

 

Својим целовечерњим концертима представила се у оквиру многих значајних фестивала и циклуса у земљи и иностранству: НИМУС, ИХС (Ниш), Подијум камерне музике (Београд), Подијум младих (Нови Сад), Мокрањчеви дани (Неготин), ОКТОХ (Крагујевац), VOICE’S (Никшић - Црна Гора), Скопско лето (Скопље - Македонија), Blue Moon (Кардица - Грчка) и др. Учесник је пројекта „Национална концертна сезона 2008, организован под покровитељством Министарства за културу и Председника Србије.

 

Остварила је снимке за РТС, Радио Београд 202, Радио Нови Сад и Радио Ниш, као и за CD издања Ревије класичне музике „Музика класика. Посвећујући посебно место извођењу дела савремених аутора, Дејана Деспића, Костантина Бабића, Димитрија Бужаровског и других, и инспиришући их својим интерпретацијама, неки од њих посвећују своје композиције ансамблима са којима наступа. Тако и изводи веома успешне светске премијере: К. Бабић „Пролог, Предлог и Епилог" - „Свита А.Д.А (Италија, 2008), Б. Станковић „Мој живот није овај стрми сат (НИМУС 2009) и Д. Бужаровски „Кабарет Оп.62а и „Фантазија за виолончело и клавир Оп.55а (Скопско Лето, 2012).

 

Концертна активност Драгане Ђорђевић пропраћена је критикама и приказима многих новинских медија: Музика класика, Политика, Вечерње новости, Књижевне новине, Дневник, Нова Македонија, Побједа, Народне новине и др.

 

Драгана Ђорђевић ради као професор на Катедри за камерну музику Факултета уметности у Нишу, од самог оснивања до 2009. године обавља функцију шефа своје катедре, а у периоду од 2009. до 2012. године и функцију продекана за наставу Факултета уметности у Нишу.

 

 

Бисера Вељковић

 

Рођена је у Сарајеву где и започиње своје музичко образовање. Клавир је учила код проф. Јованке Аранђеловић и проф. Драгослава Аћимовића. Дипломирала је на Факултету уметности у Приштини са највишом оценом у класи проф. Драгослава Аћимовића. Код истог професора је и магистрирала 2008. године. После студија наставља музичку делатност која се огледа у више одржаних целовечерњих солистичких концерата широм Србије, а са подједнаким успехом је наступала и као камерни музичар.

 

Тренутно је стални члан трија Перла, са којима активно концертира, и квартета пијанисткиња Д-Артса којима је имала запажен наступ у Задужбини Илије М. Коларца у Београду 2013. год. Као један од солиста имала је учешће у вокално-инструменталном делу Игора Стравинског Свадбана отварању 23. ИХС у Нишу 2010. год., у сарадњи са диригентом др Сузаном Костић. У оквиру НИМУС-а 2011. год., као солиста, учествовала у извођењу дела Франца Листа - симфонијске поеме за два клавира. Солистички наступала је са камерним оркестром Аморосо на НИМУС-у 2013. изводећи Бахов концерт г-мол. Такође, наступила је и на отварању ЛЕДАМУС-а узевши учешће у извођењу вокално-инструменталног дела Глорија А. Вивалдија, у сарадњи са диригентом мр Зораном Станисављевићем, 2014. године. Као педагог има запажене резултате и многобројне награде својих студената. Тренутно, Бисера Вељковић ради као доцент на Факултету уметности у Нишу за предмет комплементарни клавир.

 

Галерија Центра за културу и уметност Алексинац

Четвртак, 19. март 2015. године у 19 сати

Улаз слободан

 

Концерт "Romantic Dance"
 
 
Репертоар