Пратите нас на Фејсбуку   Twitter   Google+
 
Мапа сајта |
       
 
 
 
   
 
 
 
Представа „Надежда Петровић – аутопортрет у множини“
 

Текст: Миљана Ђорђевић

Режија: Драгана Јовановић

 

Улоге:

Драгана Јовановић,

Катарина Митић Павловић

 

Музика: Бора Дугић

Костим: Дејан Гоцић

Видео рад: Бане Илић

Дизајн светла: Дејан Митић

 

 

Идеја за реализацију позоришне представе „Надежда Петровић - аутопортрет у множини“, како кажу реализатори представе, родила се из потребе да се ангажују недовољно искоришћени капацитети младих уметника. Како се продукција позоришних представа свела на нужност, одлучили су да сагледају креативне капацитете и да реализују представу. За тему представе изабрана је Надежда Петровић, сликарка која својим делима и животом представља прву српску авангардну уметницу.

Радња се одвија у Ваљевској болници где Надежда проводи своје последње тренутке живота. Тешко оболела од тифуса она се кроз дијалог са младом медицинском сестром присећа свог живота, уметничких деловања, пријатељства, породице, неприхватања, патриотског и активистичког ангажмана.

Текст је написала Миљана Ђорђевић, користећи монографије, каталоге и писма, а представа је сачињена од исповести ове сликарке, њених сећања и коментара.

Представа је премијерно изведена на сцени Народног позоришта у Нишу, септембра 2015. године поводом сто година од смрти велике сликарке.

„Желимо да се позабавимо традицијом која није прошлост већ континуитет - повезати оно што је данас са оним што је било јуче и са оним што ће доћи. Традиција је, у ствари, визија, снага и квалитет да створиш нешто добро у времену у коме живиш и ствараш“, истиче глумица Драгана Јовановић, која потписује и режију представе.

„Позивам публику да погледа ову представу јер носи широку поруку, поруку коју можемо посматрати из много углова, а да увек каже нешто корисно. Сматрам да велики број људи не зна довољно о једном великану уметности и људства, каква је била Надежда Петровић. Такође, мислим да емотивни моменат ове представе не може да остави равнодушним ниједног појединца“, каже Братислава Милић која у представи, поред осталих улога, игра и младу Надежду.

 

 

Среда, 15. март 2017. год. у 20 сати

Велика сала Дома културе Алексинац

Цена улазнице 200 динара.

Информације и резервација улазница на тел. 018 / 804 618 локал 102 и 064 / 893 37 26

Представа „Надежда Петровић – аутопортрет у множини“
 
 
Репертоар