Пратите нас на Фејсбуку   Twitter   Google+
 
Мапа сајта |
       
 
 
 
   
 
 
 
Представа „Лепотица Линејна“
Крушевачко позориште
 

"ЛЕПОТИЦА ЛИНЕЈНА"
Крушевачко позориште

Текст
Мартин Магдона

Адаптација и режија
Милош Јагодић

Сценограф и костимограф: Даринка Михајловић
Композитор: Милан Ђурђевић („Неверне бебе“)
Драматург: Бранислав Недић

Играју:
Љиљана Стјепановић............Мег Форлан
Јелена Стајковац.................Морин Форлан
Дејан Тончић......................Пато Дули
Никола Ракић......................Реј Дули

Копродукција
Арт тема Београд и
Крушевачко позориште      Познати ирски драмски писац Мартин Макдона, своје прве позоришне кораке је направио још у раним двадесетим годинама, стварајући сопствени стил, теме и окружење, које ће бити доминантно у већини његових дела која су уследила. Фасцинираност Ирском као својом чудесном домовином, резултирала је његовим првим позоришним комадом „Лепотица Линејна“, зачудној, црнохуморној, на моменте бруталној драми о односу мајке и ћерке у једној ирској забити. Кроз њихов живот, и живот комшија, браће који своју срећу желе да потраже „тамо негде“, писац исцртава дилему која се протеже од неких давних година, па све до данас. Отићи у свет, оставити „вековно огњиште“, бити вечити странац, или остати у завичају, без идеје, посла, основне егзистенције. Кроз изузетно озбиљне драмске сукобе, где зло и мржња расту из минута у минут, само на моменте растерећене бриљантним хумором, Макдона говори причу о тешким људским судбинама, које се дешавају свуда. Па и код нас.
(Бранислав Недић, драматург)


      „Питам се, када би код нас, у Линејну, било неког доброг посла, да ли бих остао? Хоћу да кажем, никада овде неће бити доброг посла, али хипотетички, кажем. Ма чак и неки лош посао. Било какав посао… А кад сам тамо, у Лондону, и радим по киши, осећам се мање више као стока… И она соба у којој живим… све упишани душеци… И момци који пију и повраћају… И онда само гледам у сат и размишљам како бих волео да сам овде. Али кад сам овде не желим да сам тамо, наравно, али знам да ни овде не желим да будем.“
(Мартин Макдона „Лепотица Линејна")


      Култура је стуб друштва! Позориште је стуб културе!
Она нас обликује, одржава и о нама проноси глас надалеко! Запостављена под теретом тешког времена у ком смо се задесили, опомиње нас да је тренутак борбе за опстанак дошао! „Лепотица Линејна“ је мој одговор на опомену!
(Јелена Стајковац)


      „Лепотица Линејна“ је изузетан драмски комад који кореспондира са актуелним временом, бавећи се друштвено-одговорним темама као што су: елементи насиља у породици, право на избор и слободу сопственог идентитета.

      Млада глумица Јелена Стајковац је направила својеврстан подвиг, покренувши копродукцију са Крушевачким позориштем на реализацији комада Мартина Макдоне „Лепотица Линејна“, као први корак у борби за децентрализацију позоришта. Подвиг је, у времену када су позоришта у великој кризи, када се представе великих позоришних кућа скидају са репертоара, а Културни центри по Србији нису често у могућности да финансирају гостовања позоришних представа, стварати позоришну представу у намери да се постави уметнички стандард и докаже да се ипак може, упркос тешким временима, сачувати стуб без кога нам нема сопственог идентитета, јер култура јесте стуб на који се ослања једно друштво.Уторак, 26. мај 2015. год. у 20 сати
Велика сала Дома културе Алексинац
Цена улазнице 300 дин.

Представа „Лепотица Линејна“ <br>Крушевачко позориште
 
 
Репертоар