Пратите нас на Фејсбуку   Twitter   Google+
 
Мапа сајта |
       
 
 
 
   
 
 
 
Позоришна представа
„Дневник једног лудака”
 

Среда, 21. фебруар 2018. у 20 сати

Велика сала Дома културе Алексинац

Цена улазнице 250 дин.

 

Представа „Дневник једног лудака” (монодрама)

Текст: Николај Васиљевич Гогољ

 

Улоге:

Аксентије Иванов Попришчин: ДУШАН МАТЕЈИЋ

 

Дизајн светла: Гордана Пантелић

Дизајн звука: Братислав Василић

Костим: Ана Милојковић

Реквизитер: Душан Поповић

 

Монодрама „Дневник једног лудака“ настала је по истоименом делу Н. В. Гогоља. Гогољ је написао ову приповетку 1831. године. Објављена је у збирци приповедака „Петербуршке приче” 1834. Реч је о психолошко–гротескном приказу лудила. Јунак је мали човек, исфрустрирани, али и заљубљени чиновник који постаје опседнут болесном идејом о сопственој величини. По неким подацима, у овом тексту се по први пут у књижевности обрађује мотив шизофреније. Иначе, текст „Дневник једног лудака” у извођењу Павла Минчића је званично прва одиграна монодрама у Београду.

У својој поставци Душан Матејић демонстрира врхунску глумачку вештину, а надахнутом и разноврсном глумачком игром на најбољи начин разоткрива све слојеве овог изванредног дела руске књижевности и вешто и суверено води публику кроз узбудљиву „позоришну авантуру”.

 

 

„Желео сам да прикажем живот једног малог, неважног човека, који, разочаран и унесрећен, поверује да је велик и важан, најважнији. Он остварује свој имагинарни свет у коме му је лепо и у коме ужива, али под ударцем реалности он из тог надреалног света пада у своју дубоку, личну трагедију.

Предмет овог истраживања и јесте било шта радити, како радити, на које начине и којим средствима се треба служити при стварању и одбрани лика са психолошким поремећајем.

Надам се да сам успео у својој намери.”

Душан Матејић

Позоришна представа <br>„Дневник једног лудака”
 
 
Репертоар