Пратите нас на Фејсбуку   Twitter   Google+
 
Мапа сајта |
       
 
 
 
   
 
 
 
Концерт Алекса Мирковић - хармоника
6.3.2018.
 

Програм концерта:

 

• А. Мирковић - На крилима анђела

• Д. Скарлати - Сонате (ге-мол и еф-мол)

• Б. Лоренцен - Сузе

• А. Мирковић - Анђелис (композиција на теме Франка Анђелиса)

• П. Маконен - Танго токата

• А. Мирковић - Бела књига (најуспешнија композиција на 67. Светском трофеју у Француској, 2017)

 

Алекса Мирковић - биографија

 

Рођен је 1997. год. у Ваљеву, где је започео школовање. Носилац је Вукове дипломе за Основну школу и Средњу школу (двоструко), и Ђак генерације ОМШ „Живорад Грбић” - Ваљево и СМШ „Коста Манојловић” - Земун.

Завршио је Средњу музичку школу „Коста Манојловић” у Земуну (вокално-инстументални одсек), а његов матурски испит - реситал на хармоници, проглашен је за најуспешнији, а такође је награђен и за уметничка достигнућа.

Завршио је теоретски одсек у СМШ „Живорад Грбић” у Ваљеву, као добитник Награде Живорад Грбић, за најуспешније представљање школе у току школовања и као најуспешнији ученик теоретског одсека. Проглашен је за Ученика генерације у Дому ученика средњих школа „Змај” у Земуну.

Добитник је 77 награда, на домаћим и иностраним такмичењима, од којих: 60 првих (од тога 30 победа), шест других, три треће награде, једно четврто место, једно осмо место, једна похвала, као и пет специјалних награда, а најзначајније су:

- победа на 67. Светском трофеју (шампионату) хармонике у категорији композитори (Француска, 2017);

- победе на такмичењима: „Akkordeonfest” 2016. - Грац (Аустрија), „Итака” 2007. - Љубљана (Словенија), „Наде, таленти, мајстори” 2008. - Албена (Бугарска), „Акордеон арт” - Источно Сарајево (4 пута: 2010, 2011, 2012, 2014.), 20. Трофеј Португалије, 2015. у граду Алкобаса; Grand prix, једна победа и једно I место на такмичењу „Хармонија”, 2014. и 2016. у Белгороду (Русија), победа на такмичењу „Дани хармонике” 2015. у Прагу (Чешка Република);

- четврто место на Светском трофеју у Швајцарској (2015);

- Grand prix (2017) и прве награде (2014. и 2015.) у Даугавпилсу (Летонија);

- осмо место на Светском трофеју 2017. (категорија Senior klasik);

- III награда на такмичењу Perpetuum Mobile у Дрогобичу (Украјина), у категорији композитор-извођач.

Поред извођаштва, бави се аранжирањем и композицијом, често наступа на хуманитарним концертима и похађа семинаре највећих стручњака у области музике из разних земаља (Русија, Француска, Словенија, Финска...).

У сарадњи са Удружењем љубитеља хармонике „МЕХ”, у априлу 2017. објавио је књигу са својим композицијама.

Наступао је у знаменитим салама широм Европе: Коларчева задужбина (Србија), Белгородска филхармонија (Русија), Прашки конзерваторијум (Чешка), Бански двори (БиХ), Културни центар „Варпа” - Даугавпилс (Летонија), Театар града Алкобаса (Португалија), Позориште La Baleine (Француска), Галерија „Артгет” у Београду, Кућа Ђуре Јакшића, Кула Гардош, СКЦ, Италијански културни центар и др.

На његовом репертоару налазе се дела од барока до најпознатијих савремених светских композиција.

Организатор је и учесник хуманитарних концерата - за жртве поплава у Србији (2014), за свратишта за децу у Београду (2015) и за Фондацију Подржи живот (2014).

Добитник је Награде града Ваљева и признања Oпштине Земун за постигнуте резултате (вишеструко). Добитник је награда Руског Фонда мира и словеначког фонда Хорак, похвалница Задужбине „Јанковић Анђелковић” и Фондације Престолонаследника Александра Карађорђевића и препоруке за посебно праћење даљег рада од стране Министарства просвете и науке РС (2010), а 2015. је лауреат Смотре музичких талената Србије у дисциплини хармонике, одржаном под покровитељством истог министарства, док је 2016. освојио I место у студентској категорији, као најмлађи такмичар категорије.

Финалиста је такмичења „Најбољи музички ум” под покровитељством музичког колеџа Беркли - САД / Шпанија (2016).

У јулу 2017. године наступио је на концерту Жице љубави гудачког квартета Великог симфонијског оркестра П. И. Чајковски из Москве у Хотелу Сплендид у Будви, а такође је и, као солиста, у оквиру концертног дела Дијалог талената наступио на 5. Фестивалу руске музике Бољшој на Мећавнику, заједно са уметницима из Русије и Белорусије.

Од јуна 2015. године налази се међу уметницима - заштитним лицима италијанске фабрике хармоника Fisitalia (http://www.fisitalia.com/artists.aspx).

Оснивач је Удружења музичара Музичко сазвежђе, Ваљево.

Тренутно је на II години Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву (БиХ) - смер хармоника, у класи проф. Данијеле Ракић.

 

 

Уторак, 6. март 2018. у 19 сати

Галерија 2 Дома културе Алексинац

Улаз слободан

Концерт Алекса Мирковић - хармоника <br>6.3.2018.
 
 
Репертоар