Пратите нас на Фејсбуку   Twitter   Google+
 
Мапа сајта |
       
 
 
 
   
 
 
 
Klima, izložba pod uglom od 360˚
 

Francuski institut u Srbiji
KLIMA, IZLOŽBA POD UGLOM OD 360˚


EKOLOŠKI IZAZOVI: A DA SE AKLIMATIZUJEMO?

      Planeta se zagreva, sve je veća učestalost prirodnih katastrofa: toplotnih talasa, uragana, poplava, itd. Ova pojava se ubrzava... Moramo da reagujemo i to brzo. U ovakvom kontekstu Francuska je dočekala i predsedavala 21. Konferencijom UN o klimatskim promenama (COP 21). Od 30. novembra do 11. decembra prošle godine, šefovi država i vlada, uz podršku civilnog društva, trebalo je da postignu međunarodni dogovor koji bi omogućio da se globalno zagrevanje ograniči na manje od 2°C: ambiciozan, ali ostvariv cilj ukoliko bude uložen kolektivni napor.

      Povodom održavanja Svetske konferencije o klimi u Parizu, Francuski institut u Srbiji vas poziva da otkrijete različite aktivnosti, organizovane na temu „Ekološki izazovi: a da se aklimatizujemo?"


Klima, izložba pod uglom od 360°

      Organizovana oko 4 teme, „Klima, izložba pod uglom od 360°“ predstavlja izložbu-putovanje koja kombinuje naučni pristup i umetničko stvaralaštvo, sa ciljem da približi mladim ljudima i široj javnosti izazove sa kojima se suočava COP21. Pristupajući klimatskim promenama kroz pogled fotografa Kadira van Loizena, izložba pruža posetiocima mogućnost da analiziraju pojave koje se dešavaju na našoj planeti i poziva građane da postave pitanja o uticaju globalnog zagrevanja, njegovim uzrocima i odgovornosti ljudi za ovaj fenomen. Uz najnovije vesti i predstavljanje podataka iz geopolitike, ekonomije, energetike, zaštite životne sredine, tehnologije i nauke koji se odnose na klimatske promene, ona predstavlja projekcije klimatologa i omogućava da se bolje razumeju neophodne mere koje treba da budu preduzete radi ublažavanje efekata klimatskih promena, kao i potrebno prilagođavanje na njih.

      Pod koordinacijom ustanove Universcience, u stvaranju ove izložbe učestvovalo je više od 20 naučnika i stručnjaka, među kojima su i Nikola Ilo (specijalni izaslanik predsednika Republike za zaštitu planete) i Lorans Tibiana (ambasadorka zadužena za pregovore o klimatskim promenama).

      Izložba se sastoji od šezdesetak panoa na francuskom i srpskom jeziku i namenjena je široj publici.

Interaktivne radionice

      Na koji način čovek doprinosi održivom razvoju? Da li je on svestan da, po svojoj prirodi, predstavlja deo biodiverziteta, ili pak nastavlja da se ponaša kao da mu ne pripada? U okviru nedeljnih naučnih radionica, profesor Stevan Jokić, osnivač programa „Ruka u testu“ u Srbiji, upućuje decu i omladinu na građanske inicijative koje svako od nas može svakodnevno da preduzme radi zaštite životne sredine.

Kako klimatske promene vidi...

      Kristof Kasu, kiimatoiog u Računskom centru Meteoroioške službe Francuske
„Čovek je parametar koji je najmanje predvidijiv za klimu do kraja veka.“


Galerija 2 – Dom kulture Aleksinac
22-29. april 2016.

Klima, izložba pod uglom od 360˚
 
 
Репертоар