Пратите нас на Фејсбуку   Twitter   Google+
 
Мапа сајта |
       
 
 
 
   
 
 
 
Изложба слика АМЕРИКА
млади српски сликари Америци
Ликовна колонија „Колут Мандић“
 

МЛАДИ СРПСКИ АКАДЕМСКИ СЛИКАРИ АМЕРИЦИ

 

Пре две године Милош Мандић, оснивач и уредник Ликовне колоније „Колут Мандић“ реализовао је идеју групне изложбе под називом „Српски сликари Америци” („Serbian painters-tribute to America“). Око тог пројекта окупило се тада двадесет и пет савремених српских сликара различитих поетичких и техничких определења, који су аутономно, сваки из свог угла, имагинирали властити доживљај велике теме познате под именом Америка. Изложбу је имала прилику да види ликовна јавност у десет градова Србије. На том путовању 17. маја 2013. године изложбу је у Ликовној галерији „Меандар” у Културном центру Апатина отворио Рајан Роландс, саветник ПР Амбасаде САД у Београду, док је 15. августа ту исту привилегију имао Мајкл Д. Кирби, амбасадор САД у Београду.

И, ево, после само три године наставља се са ширењем и продубљивањем исте тематске идеје, с тим што су овога пута за њено остварење позвани одабрани млади српски академски сликари. Њима је препуштено да слободно изразе говор својих инспирација у сложеном пољу разноврсности и понуда са листе ексклузивитета, који Америка, са својих педесет држава и једним федералним округом, ужива у модерном свету као економска, војна и политичка велесила. Сликарима је дакле остављено да по личном избору, па чак и метафорички, „испричају” своја виђења, страсти и доживљаје америчке стварности од пулсација магичне фасцинације Америчког сна, Гугенхајмовог музеја уметности, Декларације независности, Кањона Колорадо и Беле куће до Велике равнице између реке Мисисипи и Стеновитих планина, Нијагариних водопада до облакодера Менхетна и шесдесет и два округа града Њујорка. А свака уметничка слобода стварања је еквивалентна тонусу слободе уживања и изражавања људских права. Ова изложба отворила је и врата за испољавање ликовних осврта на вишедеценијско пријатељство, везе и савезништво Србије и Америке и њихових народа, а нарочито великог броја држављана САД-а српског порекла, који су искрена спона пријатељства две државе. То пријатељство последњих година све више расте и развија се у правцу разумевања и равновоправне добробити за обе стране.

Овај пут, млади уметници су изабрани са свих ликовних академија у Србији. Изабрали су и препоручили декани и професори са ликовних академија, али и веома значајни ликовни критичари и галеристи, што је гаранција да су млади уметници перспектива савременог српског сликарства, и да ће на одличан начин репрезентовати оно најбоље на ликовној сцени Србије.

Уз ову изложбу треба посебно похвалити свест ликовне идејности галеристе Милоша Мандића уз незаобилазно подсећање на чињеницу да је он у том дијапазону реализовао и ликовне пројекте-тематске изложбе, које су поред Србије презентоване у многим земљама, а све то у контексту мудрости чувене кинеске изреке по којој често једна слика вреди, или говори, више од хиљаду речи.

 

Зоран М. Мандић

АПАТИН

 

Арт галерија Дома културе Алексинац

16-30. мај 2016.

Отварање изложбе у понедељак, 16. маја 2016. год. у 19 сати

 

Изложба слика АМЕРИКА <br>млади српски сликари Америци <br>Ликовна колонија „Колут Мандић“
 
 
Репертоар