Пратите нас на Фејсбуку   Twitter   Google+
 
Мапа сајта |
       
 
 
 
   
 
 
 
Francuski filmski karavan
Ciklus „Lica afričkog filma“
 

Francuski filmski karavan
Ciklus “Lica afričkog filma”

Program:

21. maj u 20h
"LUMUMBA"

28. maj u 20h
"PIROGA"

11. jun 20h
"SNOVI OD PRAŠINE"

18. jun u 20h
"MIN JE (reci mi ko si)""Lumumba"
(Francuska, Republika Kongo, 2000., 116 min.)
Režija: Raul Pek
Igraju: Erik Ebuane, Aleks Deskas, Maka Koto

      Jedan od najboljih afričkih filmova svih vremena, politički hrabra, kinematografski snažna, glumački nezaboravna priča o strašnoj sudbini Patrisa Lumumbe, film koji je doveo čak i do diplomatskih trzavica. U nepreglednoj lepoti noći jedne afričke savane, dva čoveka su dobila zadatak da iseku tri leša. Da ih spale. Da ih zakopaju. Ovde se završava život Patrisa Lumumbe, koji je tri meseca bio premijer Konga, odnedavno nezavisnog. Ali ovde i počinje njegova priča..."Piroga" ("La Pirogue")
(Francuska, Senegal, 2012., 87 min.)
Režija: Musa Ture (Moussa Touré)
Igraju: Sulejman Seje Ndijaje (Souleymane Seye Ndiaye), Lati Fal (Laïty Fall)

      Film koji je svoju premijeru imao na Kanskom festivalu u selekciji “Izvestan pogled” dobitnik nagrade Najboljeg frankofonskog filma 2013. godine i nagrade na Minhenskom festivalu iste godine. Potresna i politički oštra priča nepatvorene lepote koja baca drugačiji pogled na Senegal. Iz ribarskog sela u predgrađu Dakara polazi mnogo piroga put Kanarskih ostrva na španskoj teritoriji. Baj Laj je kapetan jedne ribarske piroge i poznaje more. Ne želi da emigrira, ali nema izbora. Moraće da preveze trideset ljudi u Španiju. Ne pričaju istim jezikom, neki nikad nisu videli more i niko od njih ne zna šta ih čeka…"Snovi od prašine" ("Rêves de poussière")

(Francuska, Kanada, Burkina Faso, 2006., 86 min.)
Režija: Loran Salg
Igraju: Makena Diop, Rasman Uedraogo (Rasmane Ouedraogo), Adama Uedraogo (Ouédraogo)

      Jedan od najlepših filmova o podsaharskoj Africi, ostvarenje koje pleni svojom rafiniranošću i vizuelnom lepotom svoju premijeru imalo je na Sandens festivalu. Moktar Diko, seljak iz Nigerije, dolazi da traži posao u Esakanu, rudniku zlata na severoistoku Burkine Faso. Ali pošto ne zna ništa o ispiranju zlata, mora sve da nauči. U ovom svojevrsnom zatvoru od vetra i prašine nada se da će zaboraviti prošlost koja ga proganja..."Min Je (reci mi ko si)" ("Min Yé (Dis moi qui tu es)")
(Mali, 2009., 174 min.)
Režija: Sulejman Sise (Soulejman Cissé)
Igraju: Sokona Gaku, Asan Kujate, Salif Samake

      Jedan od najpoznatijih afričkih reditelja u filmu koji na iznenađujući način prikazuje afričku svakodnevnicu, klasne razlike, položaj žene, poligamiju… Film je izazvao mnogo kontraverzi u Maliju ali i u čitavoj Africi gde se ova pitanja još uvek ne postavljaju javno.
      "Min Je" je porodična priča. Radi se o buržoaskom paru iz Bamaka. U ovom domu postoje stalne tenzije. Mimi, umorna od poligamije i bračne rutine, želi da napusti Isu. Ona ima ljubavnika, Abu. Kako će se razvijati odnosi ovo troje preljubnika čija je svakodnevnica sada još više zakomplikovana.http://www.institutfrancais.rs/srp/05b.html

Centar za kulturu i umetnost Aleksinac
Art galerija
ULAZ SLOBODAN

Francuski filmski karavan <br>Ciklus „Lica afričkog filma“
 
 
Репертоар