Пратите нас на Фејсбуку   Twitter   Google+
 
Мапа сајта |
       
 
 
 
   
 
 
 
Изложба цртежа и колажа
Владица Ристић
 

ВЛАДИЦА РИСТИЋ je рођен 1981. год. у Немачкој. Дипломирао je сликарство 2010. год. на Факултету уметности у Нишу, у класи професора Братислава Башића. До сада је три пута самостално излагао и на више од четрдесет колективних изложби у земљи и иностранству.

 

 

Самосталне изложбе

 

2013.   Изложба слика, Мала галерија НТВ, Ниш

2012.   Изложба слика, Градска галерија, Димитровград

2012.   Изложба слика, Галерија Народног музеја, Лесковац

 

 

ЦРТЕЖИ И КОЛАЖИ

 

У општој недоследности разумевања и тумачења уметности, принципијелност у истраживању и прочишћен став по питању естетских вредности, спадају у храбру одлуку сваког ко остаје на путу ликовности, утемељеној на доказаним вредностима. Тај постулат уткан је у темеље стваралаштва Владице Ристића. Наизглед, минималистички приступ, како површинама, тако и у колористичком смислу, само је површан утисак истраживачког поступка. Можемо правити паралеле кроз историју модерног ликовног стваралаштва, то је општеприсутно у свим сферама уметности. Међутим, стваралаштво које не прича наративну, већ промишљену, естетску причу, тера нас да се много пута вратимо делу и увек ћемо запазити нешто ново. Видећемо онолико колико нам интелект и перцепција дозволе, изворна ликовност, а то је основна одредница Ристићевог истраживања.

Колаж, комбиноване технике, уље, само су сегмент медија кроз које нас проводи, на врло суптилан и рафиниран начин. Од снажних валерских до нежних ахроматских односа, Владица прави и повезује низ радова, спојених у целину једног стваралачког тренутка, видимо њега, његов дух, разумевање света, појава и ствари у њему.

Формат не игра улогу у монументалности израза, ако не видимо да се ради о мањим димензијама, могли бисмо да кажемо, да је реч о муралима који управо носе снагу простора и грандиозност, на наизглед дводимензионалним композицијама.

Пут којим је кренуо Владица Ристић, дат је само мудрим и храбрим ствараоцима, дубоко верујем да ће са успехом наставити да корача истим!

 

 Мирослав Живковић

 

 

Арт галерија Дома културе Алексинац
10-25. новембар 2014. год.
Отварање изложбе у понедељак, 10. новембра 2014. год. у 20 часова

Изложба цртежа и колажа <br>Владица Ристић
 
 
Репертоар